Gele plekken?

Er ontstaan gele vlekken in het gras en mos/onkruid lijkt de overhand te krijgen .

Erg vervelend want een mooie egaal groene grasmat is dan ver te zoeken.

In veel gevallen is dit een combinatie van de 2 grote vijanden van ieder mooi groen gazon.
Droogte en wortelvraat (door insecten)

Vanaf afgelopen jaar zien wij een groeiend aantal gazons met problemen. Dit voorjaar is er een zeer grote aantasting merkbaar van wortelvraat door engerlingen; de larve van de meikever en de junikever. Deze larven zijn regelmatig verantwoordelijk voor flinke wortelschade. Soms zijn de wortels voor meer dan 3/4 verdwenen.

U kunt zich voorstellen dat de overgebleven 25% van de wortels amper voldoende capaciteit hebben om genoeg vocht en voeding op te nemen.
Zolang het vochtig is en niet te warm; lukt het nog net...

Bij droogte en flinke zonnige dagen is het 'gewonde' wortelgestel kansloos.

Afsterving en gele plekken zijn het gevolg.  

De oplossing tegen engerlingen

De droogte beperken

 

Naast een oplossing door een van bovenstaande opties is het raadzaam uw gazon vit en vitaal te houden door een goede bemesting.

In het voorjaar is de gazonbooster van Viano een aanrader en later in het jaar hebben wij goede ervaring met de najaarsmest. De najaarsmest zorgt er voor dat uw gazon sterke wortels vormt en het hoge kaliumgehalte heeft een remmende werking op mosgroei (zeker belangrijk in de winterperiode, want mos groeit immers door....)  

Kalk is voor de meeste grondsoorten een onmisbare 'meststof' zonder voldoende kalk wordt u grond te zuur en kan het gras, maar ook vele andere planten onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Zeewierkalk is de meest zachte vorm van kalk en is daarom sneller beschikbaar voor de planten.