Chinese roos

Deze fraaie rozen bloeien met een constante regelmaat tijdens het hele seizoen.

Ze vormen struiken met veel takken; ideaal voor besloten plekjes rondom het huis of vooraan in de border, mits ze voldoende zon krijgen. De bladeren lijken op die van de moderne rozen, maar zijn iets kleiner en sierlijker. Ze hebben een eigen aangename geur. Ze hoeven weinig gesnoeid te worden.

Rosa 'Climbing Old Blush'

rozen uit pot (evt. nieuwe oogst = vers opgepot)
 • Bestel

  Rosa 'Hermosa'

  rozen uit pot (evt. nieuwe oogst = vers opgepot)
 • Bestel

  Rosa 'Mutabilis'

  rozen uit pot (evt. nieuwe oogst = vers opgepot)
 • Bestel

  Rosa 'Viridiflora'

  rozen uit pot (evt. nieuwe oogst = vers opgepot)
 • Bestel

  De Chinese Rozen

  (Chinensis familie)
  China is het land van botanische rozen.De Chinezen waren al in de 10e eeuw bezig met kruisingen.Die bloeiden eenmalig.
  Maar er gebeurde een revolutie op rozen gebied met sommige rozen. Er ontstond een mutatie die een doorbloei factor gaf namelijk aan vier stuks die aan één stuk door bloeiden gedurende de zomer dagen. Er waren er dus maar een paar voor zover bekend die deze mutatie hadden,maar alle moderne doorbloeiende rozen hebben de genen van deze rozen.
  De grenzen van China waren voor westerlingen gesloten tot eind 1700 begin 1800.Maar natuurlijk waren er al planten jagers die kans zagen stiekem China binnen te komen en ongetwijfeld deze rozen ook vonden.Ambassades hielpen ijverig mee ze naar Europa te verschepen.Zo kwam Slaters Crimson China omstreeks 1750 al in het westen aan.
  Toen de grenzen open gingen bleek er in de buurt van Canton een populaire supermarkt te bestaan van planten waaronder rozen. Deze supermarkt heette Fa Tea. De Chinezen kochten daar hun planten om mee naar huis te nemen De hele markt stond vol met container planten. Uitgebloeid gingen ze naar de vuilnis en werden nieuwe planten bij Fa Tea gekocht.
  Er was een aparte afdeling met rozen. Daar mochten ook westerlingen kopen.Maar de Chinezen bewaakten hun planten goed. Westerlingen mochten maar drie dagen per maand aankopen doen tegen een entree van $8 per dag.
  Daar werden de vier ook gevonden. Ze gingen per schip via Kaap de Goede Hoop naar Engeland via een transfer in Nederland (VOC).Ze stonden in containers in een soort klei die erg slecht was voor de rozen en er stierven er dan ook heel veel tijdens de reis. Maar aan de Chinezen werd al snel duidelijk gemaakt dat er betere grond moest komen en toen ging het beter.
  De eerste die in Engeland arriveerde was dus Slaters Crimson China. Geïmporteerd door Mijnheer Slater. Toch duurde het een tijd voor men er echt mee aan het werk ging.Meestal wordt het jaar 1792 genomen als datum van binnenkomst.Zeker is dat het één van de oudste rozen is die gebruikt is voor cultivatie.In China beweerden men dat de roos al zo'n 1000 jaar oud is.
  Deze roos kan 125 cm hoog worden.Ze bloeit eerst roze en dan rood.Ze heeft een sterke geur en hoera ze bloeit inderdaad de hele zomer door.
  Samen met Old Blush is ze de belangrijkste roos geweest voor het verspreiden van de doorbloei factor.
  Helaas schijnt ze verloren te zijn gegaan in de tijd,alhoewel er een kweker in Engeland schijnt te zijn die ze kan leveren tegen een prijs van ongeveer 50 euro plus post.Het is maar wat je er voor over hebt.
  Parson's Pink China Old Blush kwam aan in 1793. DNA onderzoek wees uit dat ze als ouder o.a. Slaters Crimson China heeft. Old Blush is de belangrijkste van de vier geworden.Ontelbare keren gekruisd met alle mogelijke rozen soorten om maar die doorbloei factor te krijgen.
  Het is een struik van 70 cm. Hoog. Ze heeft dunne takken en midden groene kleur
  bladeren. Ze heeft losse dubbele roze bloemen en soms oranje bottels.
  Na de winter,begint ze in koude klimaten als één van de eerste te bloeien en gaat door tot diep in de herfst.
  Niemand weet wanneer en hoe de klimvorm is ontstaan.Maar het is een goede klimmer die 5 mtr. hoog kan worden Alleen zijn haar roze bloemen groter en verder is ze precies Old Blush
  Verder heeft ze nog voor iets bijzonders gezorgd namelijk Rosa Viridiflora.Deze roos stamt uit 1845 en is een sport. Ze heeft namelijk groene gevulde bloemen die als ze wat ouder worden bovenaan wat koper kleurig worden.Verder blijven ze aan de struik zitten.Men heeft er dus lang plezier van.
  voor zover ze opvallen.Ze worden in bloemstukken gebruikt en als U ze op een vaas zet,heeft U er lang plezier van.Zeker om een gesprek gaande te houden met visite.Want bijzonder is het.Verder is ze precies als Old Blush.
  Hume's Blush Tea scented China.
  Deze roos kwam iets later in 1809.Ze werd geïmporteerd door Mijnheer Hume en werd al spoedig gezien in een kwekerij in Engeland.De afstamming is een beetje een vraagteken.Onderanderen zegt men dat Rosa Gigantea (die alleen in warme landen kan leven) ook van invloed was.
  Maar ze behoort tot de vier en is doorbloeiend. Met haar zijn ook veel kruisingen gedaan.
  In 1810,toen er blijkbaar weer een oorlog of schermutselingen waren ontstaan tussen Frankrijk en Engeland ging ze toch van Engeland naar Frankrijk door speciale arrangementen tussen de admiraliteiten van beide landen en kon ze veilig arriveren in de tuinen van Malmaison van keizerin Josephine bij Parijs.Helaas is deze roos in het verleden verloren gegaan.
  Park's Yellow tea scented China arriveerde als laatste van de vier in 1824 in Engeland. geïmporteerd door Mijnheer Park.
  Deze roos heeft grote gele bloemen en heldere groene bladeren. In 1825 ging ook zij naar Frankrijk waar ze als iets nieuws ook zeer intrek was.Zij is ook veel gebruikt voor kruisingen mede door haar gele kleur en de doorbloei factor.Ook hier is sprake van invloed van Rosa Gigantea.
  Men heeft lange tijd gedacht dat zij ook uitgestorven was maar ze werd in 1990 weer gevonden
  Als toegift nog een Chinese roos die dus niet bij de vier hoort maar wel doorbloeiend is namelijk Rosa Mutabilis. Ze wordt ook de vlinder roos genoemd.
  Zij dook op in Italië in 1900.Waar ze van afstamt is niet bekend.De tuinman van Prins Borroma die aan het Lago Maggiore woonde kreeg haar in zijn bezit.De prins noemde haar Tipo Ideale maar ze had geen officiële .naam
  Deze tuinman Henri Correvon genaamd noemde haar Mutabilis. Pas in 1933 kwam ze op de markt. Het is een slanke robuuste struik die altijd bloeit en 1 meter groot wordt in ons klimaat. Haar bloemen blaadjes lijken wat los te zitten en bewegen zich in de wind. Ze lijken dan net vlinders. Als de bloemen bloeien veranderen ze ieder dag van kleur naar mate de bloei vordert .Eerst oranje achtig dan via zacht geel achtig naar koper-roze en dan naar rood koper.
  Al de vier stuks rozen en Mutabilis zijn zeer gevoelig voor vorst.Ze moeten een warm plaatsje hebben in de winter bijv. in een broeikas of lekker warm ingepakt in de tuin.Het is maar wat je er voor over hebt.
  Als laatste opmerking Parson's Pink China (old Blush)is verkrijgbaar in struik vorm en klimroos, evenals Mutabilis. De rest helaas niet meer!
  (Dit is een lang artikel maar deze rozen zijn zo belangrijk geweest dat ik ze wat meer aandacht wilde geven dan normaal in mijn stukjes.)
  Henny Hageman