Portland roos

Portlandrozen staan bekend om hun goede herbloei.

Ze vormen bossige compacte struiken en qua bloemvorm, groei en geur zijn ze onovertroffen. Ze verdienen daarom een plek in de kleinere tuin.

Ook deze rozen behoeven weinig snoei.

Rosa 'Comte de Chambord'

rozen uit pot (evt. nieuwe oogst = vers opgepot)
 • Bestel

  Rosa 'Jacques Cartier'

  rozen uit pot (evt. nieuwe oogst = vers opgepot)
 • Bestel

  Rosa 'Pergolese'

  rozen uit pot (evt. nieuwe oogst = vers opgepot)
 • Bestel

  Rosa 'Rose du Roi'

  rozen uit pot (evt. nieuwe oogst = vers opgepot)
 • Bestel

  Rosa 'The Portland Rose'

  rozen uit pot (evt. nieuwe oogst = vers opgepot)
 • Bestel

  De Portland Roos.

  Familie Gallicanae
  Een tijd lang was men er niet zeker van waar de Portland roos van afstamde, maar recent DNA onderzoek heeft uitgewezen dat het een kruising is tussen een Gallica roos en een Damacener roos. Zeer oud is ze in elk geval niet,voor 1750 had niemand van deze roos gehoord.Ze is één van de ouders van de remontant (doorbloeiende rozen). Dat wil niet zeggen dat ze aan één stuk door bloeien maar toch al wel redelijk met flinke tussen pozen.Vooral in de herfst geeft ze vaak een goede nabloei.
  Met haar hoogte van 120 cm is de Portland ook geschikt voor een kleinere tuin.Ze heeft veel takken met mooie bladeren die zich al vlak onder de bloemen vestigen. De struik is vrij bossig en compact van groei wijze.De bloemen die gevuld zijn ,staan op korte stelen. De geur is volgens velen onovertrefbaar.
  Toen ik een keer bij de Border in Delden kwam en langs een border met rozen liep, rook ik van verre een sterke rozen geur.Het was een kwestie van mijn neus achterna lopen en daar vond ik haar:Rosa Comte de Chambord. Ze had dikke gevulde roze bloemen en dan die geur.Natuurlijk kocht ik haar op de verkoop en zij was het begin van mijn hobby Rozen.Ze staat nog steeds in mijn tuin en ze is nog steeds mijn favoriet.
  Het verhaal gaat dat de Hertogin van Portland rond 1800 de roos kreeg uit Italië. Later ging ze weer naar Frankrijk waar de Fransen een groot aantal cultivaren hebben gekweekt. De originele Portland roos van de Hertogin is een bossige struik van zo'n 120 cm hoog met halfgevulde karmozijn rode bloemen en gele meeldraden. Zij is nog steeds verkrijgbaar.
  Enkele Portland rozen zijn o.a.
  Comte de Chambord.Volgens kenners de beste.Herhaalde bloei.Gekweekt in Frankrijk in 1860.
  Rosa du Roi uit 1815.Lage struik 75 cm hoog. Losse halfgevulde karmozijn rode bloemen met een sterke geur en een goede herbloeier.
  Ze was zeer belangrijk omdat ze haar kleur door gaf aan Remontant en Groot bloemige rozen.