Gele plekken?

Een mooi groen gazon is het visitekaartje van uw tuin.


Het is niet altijd eenvoudig uw gazon in goede conditie te houden.

 

1 Bemesten... noodzaak!

Een gezond gazon heeft regelmatig voeding nodig. Door regelmatig te bemesten met goede gazonmest voorkomt u terugval in groei en blijft uw gazon groener en vitaal. Een gezond wortelgestel verdraagt (korte) periodes van droogte beter en zorgt voor een regelmatige groei. Uw gazon heeft hierdoor meer concurrentiekracht; onkruidgroei en mosvorming worden daardoor geremd.

Regelmatig maaien is beter dan slechts een peer per week. Vaker korte stukjes van uw gras maaien is de ideale manier om uw gazon te onderhouden. Niet voor niets zijn gazon waar met robotmaaiers wordt gemaaid zo fantastisch groen en egaal.

2 Droge perioden... Water geven!

Droogte is een terugkerend probleem voor de meeste gazons.  
Zeker op plaatsen waar ook (met enige regelmaat) engerlingen en emelten het wortelgestel van het gras aantasten

Helaas kunnen wij niet altijd op voldoende regen rekenen,
Handmatig uw gazon besproeien is zeker geen overbodige luxe maar het vergt discipline om voldoende, maar niet overdadig, te bewateren. Een sproeisysteem is in veel gevallen ideaal om op vastgezette tijden, zelfs zonder uw tussenkomst automatisch, water te geven. Wij kunnen u adviseren over de mogelijkheden van een automatisch (ondergronds) sproeisysteem.

3 Voorkom wortelvraat door engelingen en emelten.

Voorkomen is beter dan genezen

Neem op tijd maatregelen tegen engerlingen en voorkom schade. De nieuwe biologische middelen werken uitsteken en belasten het milieu niet. Erg vervelend want een mooie egaal groene grasmat is dan ver te zoeken.

Geen groen gazon?


In veel gevallen is dit een combinatie van de 2 grote vijanden van ieder mooi groen gazon.
Droogte en wortelvraat (door insecten)

Vanaf afgelopen jaar zien wij een groeiend aantal gazons met problemen. Dit voorjaar is er een zeer grote aantasting merkbaar van wortelvraat door engerlingen; de larve van de meikever en de junikever. Deze larven zijn regelmatig verantwoordelijk voor flinke wortelschade. Soms zijn de wortels bijna geheel verdwenen.

U kunt zich voorstellen dat de enkele overgebleven wortels amper voldoende capaciteit hebben om genoeg vocht en voeding op te nemen.
Zolang het vochtig is en niet te warm; lukt het nog net...

Bij droogte en flinke zonnige dagen is het 'gewonde' wortelgestel kansloos.

Afsterving en gele plekken zijn het gevolg.  

De oplossing tegen engerlingen

De droogte beperken

 Naast een oplossing door een van bovenstaande opties is het raadzaam uw gazon vit en vitaal te houden door een goede bemesting.

In het voorjaar is de gazonbooster van Viano een aanrader en later in het jaar hebben wij goede ervaring met de najaarsmest. De najaarsmest zorgt er voor dat uw gazon sterke wortels vormt en het hoge kaliumgehalte heeft een remmende werking op mosgroei (zeker belangrijk in de winterperiode, want mos groeit immers door....)  

Kalk is voor de meeste grondsoorten een onmisbare 'meststof' zonder voldoende kalk wordt u grond te zuur en kan het gras, maar ook vele andere planten onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Zeewierkalk is de meest zachte vorm van kalk en is daarom sneller beschikbaar voor de planten.

PK Supergroen

Supergroen Gazonm
Nu 10% grtais op de 20kg. verpakking

Gazonbooster

Gazonmest met humifirst 12 + 3 + 3 (+3MgO)

Water in de tuin!

Gratis advies voor uw tuin- gazonberegening

  • Bestel
  • Bestel
  • Bestel
  • Bestel
  • Bestel